Żywienie niemowląt

Właściwe żywienie we wczesnym okresie życia ma ogromny wpływ na kondycję oraz rozwój fizyczny i psychiczny dziecka, w tym pozwala osiągnąć genetycznie uwarunkowany potencjał wzrostowy oraz poziom inteligencji. Ponadto może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, alergia, nowotwory, lub przynajmniej warunkować łagodniejszy ich przebieg w życiu dorosłym.

Standardy Medyczne/Pediatria 2014, T. 11, 321-338

Poniżej przedstawiam parę nowych wytycznych dotyczących karmienia niemowląt:

  • to rodzic decyduje co, kiedy, jak zje i ile zje jego dziecko
  • produkt glutenowy wprowadzamy początkowo z małej ilości, np. po jednej łyżeczce, sukcesywnie zwiększając do 3-4 takich porcji na dzień
  • produkty uważane za potencjalnie alergenne można wprowadzać już w 5-6 miesiącu życia (np. truskawki), ryby – od 7 miesiąca życia
  • jaja kurze: już nie trzeba oddzielać białka od żółtka.