Dietoterapia w…

Chorobach układu pokarmowego

ZAPARCIA

Produkty zmniejszające perystaltykę jelit, czyli co należy jeść w przypadku zaparć:

  • produkty bogatobłonnikowe (pieczywo razowe, otręby, grube kasze, owoce i warzywa zawierające pesteczki np. truskawki)
  • jogurty, maślankę, kefir
  • wody mineralne gazowane
  • kwaśne warzywa i owoce
  • kawę
  • napoje i dania mocno przyprawione, słone i zimne
  • soki: jabłkowy, winogronowy, gruszkowy
  • dżemy
  • śliwki suszone

BIEGUNKI

Każdego prędzej czy później dopada złowieszcza biegunka… Co wtedy możecie jeść aby nie spotęgować objawów? Mianowicie należy wtedy wprowadzić produkty spożywcze, które zmniejszą perystaltykę jelit (wierzcie mi, ale w momencie osłuchiwania brzucha w przypadku rozwolnienia mamy do czynienia z istną „burzą” jelitową). Takimi produktami są:

  • mocna, gorzka czarna herbata (najlepiej sypana), kakao na wodzie czy napar z suszonych jagód
  • kisiele, kleiki
  • przeciery z jabłek, dyni, bananów
  • sucharki (ogólnie czerstwe, białe pieczywo)

No i pamiętajcie o uzupełnianiu płynów! 

Nadwadze i otyłości

Nadwaga i otyłość – problem XXI wieku. Widzimy ją na co dzień, a część z nas boryka się z takim problemem. Niestety sami sobie jesteśmy temu winni. Tylko co ok. dziesiąta osoba jest otyła ze względu na towarzyszącą chorobę, a nie na przykład ze względu na tak zwane „ciężkie kości”!

Chorobach skóry

ŁUSZCZYCA

Dieta niskokaloryczna jest istotnym elementem uzupełniającym leczenie ogólne pacjentów chorych na łuszczycę, szczególnie z towarzyszącą otyłością. Istnieje wiele dowodów, że otyłość jest czynnikiem ryzyka wystąpienia łuszczycy i odwrotnie!